Ponton veerhaven verwijderd, maritiem erfgoed Terneuzen verdwenen

22-12-2008

Veiligheidsregio moet zorgen voor veilige calamiteitensteiger

TERNEUZEN - De nieuwe calamiteitensteiger aan de Middensluis van Terneuzen deugt niet. De loopbrug naar de steiger is te smal voor ambulances en bovendien is het hellingspercentage van de brug bij eb zo groot dat gewonden nauwelijks met een brancard kunnen worden afgevoerd.

De afdeling Terneuzen van schippersvereniging Schuttevaer besloot vrijdagavond met het oog daarop de Veiligheidsregio Zeeland in te schakelen. Die instantie moet de situatie onderzoeken en moet vervolgens Rijkswaterstaat en de gemeente Terneuzen adviseren over de beste oplossing voor het probleem. Vroeger fungeerde de ponton in de Veerhaven als calamiteitensteiger, waar zieken en gewonden van schepen op de Westerschelde aan land werden gebracht. De vermolmde ponton is vorige week weggehaald. Voorzitter Johnny van IJk van Schuttevaer: "Rijkswaterstaat en de gemeente vinden de nieuwe sleepbootsteiger bij de Middensluis voldoende. Wij niet." Raadslid Pim Broekhuysen, aanwezig tijdens de schippersvergadering, kaartte de kwestie maanden geleden al aan bij het college van B en W.

De Heemkundige Vereniging Terneuzen maakt 600_n48_300_dsc_0171_edited.jpg

zich om een andere reden boos over het weghalen van de ponton, die tot 1972 diende als afmeerplaats voor het veer Terneuzen-Hoedekenskerke. Voorzitter Edwin Hamelink: "Eind maart 2005 hebben we er al voor gepleit bij een eventuele herinrichting zoveel mogelijk rekening te houden met de oorspronkelijke functies van de Veerhaven. We kregen alleen een bevestiging dat de brief was ontvangen. Daarna hoorden we niets meer, ook niet na een tweede brief in 2007. Toen bleef het bij de mededeling dat we betrokken zouden worden bij de planvorming en ge├»nformeerd over de voortgang. En nu is plotseling de ponton, een stukje maritiem erfgoed, weggehaald." Het provinciaal Platform Maritiem Erfgoed was juist een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden om de ponton te behouden.

door Wout Bareman.

Overgenomen uit de PZC van 22 december 2008.