Agenda

 

 

27januari-VRIJDAG VAN DE POëZIE-27januari

Verder wandelend over weidse wateren,

leg ik natuurlijk de link

met de uit de hand gelopen zeearmen… (Hans Verhagen)

In de Week van de Poëzie organiseert het Dichtersgilde Terneuzen een poëziemiddag. Thema dit jaar is Vriendschap.  De Terneuzense stadsdichters hopen dan ook dat er veel belangstelling zal zijn voor hun optreden. (En dat de bezoekers hen in hun hart willen sluiten.) De voorstelling begint om 14.00 uur in een zaal van de Terneuzense Bibliotheek.

Programma: de vijf stadsdichters vertellen over hun ervaringen met de poëzie. En lezen een aantal gedichten. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen. En suggesties voor de activiteiten van het komende jaar zijn ook welkom.

Voor koffie & thee wordt gezorgd. En na afloop van de middag om 15.30 uur ontvangt iedere bezoeker een gratis bundel met gedichten van de stadsdichters.

Tot ziens op vrijdag 27 januari, 14.00 uur, bibliotheek.

Dichtersgilde Terneuzen: Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga, Eric van Laere, Ingeborg Haalboom, Peter Knipmeijer, André van der Veeke.

 

 

 

 

 

600_c_-_lezing_petrus_hondius_c.jpg  

 

Porgy & Bess Terneuzen – Noordstraat 52 - Terneuzen

Gert Oostindië - Erfenissen van het koloniale verleden

Deze lezing wordt georganiseerd door de Heemkundige Vereniging Terneuzen in samenwerking met Porgy College.

Entree: €. 7,50 – studenten €. 5,00

Leden van de Heemkundige Vereniging mogen gratis binnen.


Nederlandse geschiedenis is óók koloniale geschiedenis. In deze lezing schetst Gert Oostindië dat verleden en stelt hij de vraag wat de erfenissen ervan zijn. Daarbij vertelt hij over zijn eigen onderzoek naar de slavernij, de bloedige onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, de dekolonisatie van de Cariben en ook over de vestiging van migranten uit de koloniën die het postkoloniale ‘moederland’ diep veranderden – ook in Terneuzen, zoals juist Porgy & Bess zo mooi illustreert.

Gert Oostindië is emeritus-hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en was tot zijn pensionering eind 2021 directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW).

Hij publiceerde ruim dertig boeken over de Cariben, Indonesië en de koloniale en postkoloniale geschiedenis van Nederland. Nederlandstalige boeken van zijn hand zijn onder meer Het verleden onder ogen. Herdenking van de slavernij (red., 1999), Knellende Koninkrijksbanden.

Het Nederlands dekolonisatiebeleid in de Caraïben, 1940-2000 (met Inge Klinkers, 3 dln, 2001), De parels en de kroon. Het koningshuis en de koloniën (2006), Postkoloniaal Nederland. Vijfenzestig jaar vergeten, herdenken, verdringen (2010), Soldaat in Indonesië, 1945-1950.

 Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis (2015), Het koloniale verleden van Rotterdam (red., 2020), Antilliaans erfgoed (red., met Alex van Stipriaan, 2021),

Over de grens. Nederlands extreem geweld in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 (et al., 2022), Ongemak.

Zes Caribische eilanden en Nederland (met Wouter Veenendaal, 2020), en Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag (red. met Esther Captain en Valika Smeulders, 2022).

 

 

  Uitnodiging voor de lezing

             ‘De Suikerbiet blinkt weer’

          Door de heer Adrie Koppejan

 

Donderdag 24 november 2022 in Cultuurpodium Porgy & Bess, Noordstraat 52

Terneuzen. Aanvang 20.00 uur.

 

Beste leden, mevrouw, meneer,

600_bietencampagne.jpg

Graag nodigen we u uit voor een lezing over de geschiedenis van de suikerbiet gepresenteerd door Adrie Koppejan. Bij deze presentatie worden prachtige beelden getoond uit onze provincie. Onze gastspreker vertelt het volledige verhaal over de oorsprong van de suikerbiet, de bietenteelt, de campagne, het vervoer en de verwerking tot het eindproduct. Als afsluiting laat Koppejan mooie filmbeelden zien over de historische bietentocht met zeilende platbodems.
Adri Koppejan, woonachtig in Middelburg, was stuurman en veiligheidsofficier op de veerdiensten op de Noordzee. Een aantal jaren geleden heeft Adri al eens enkele lezingen voor ons gehouden naar aanleiding van zijn boeken over de beurtvaart, waaronder ‘De Blikken Motor”.                                           
Hij is ook vrijwilliger op de platbodem Avontuur en zeilt elk jaar de historische bietentocht mee. 
Dit resulteerde in een onderzoek door hem naar de oorsprong en geschiedenis van de suikerbiet.
Het wordt vast en zeker een interessante avond en dus heten we u allen van harte welkom.                    De toegang voor leden is gratis. Van niet-leden vragen we een bijdrage van  €. 5,00 per persoon.
Met vriendelijke groet,

het bestuur

 

'De Vermaerde Petrus Hondius, predikant op de

Terneuzens Moufe-Schans’

 

Lezing door Martin Stolk 

 

600_lezing_petrus_hondius_b_2.jpg

Door dr. J. Wesseling werd Petrus Hondius (1578-1621) al geroemd als de enige Terneuzenaar die op wetenschappelijk gebied van grote betekenis is geweest en gaf hem een apart hoofdstuk in “De Geschiedenis van Terneuzen”. 

Er zijn meerdere pogingen gedaan om zich verder in deze toch zeer markante predikant te verdiepen, maar tot een volledige levensbeschrijving is het tot heden nooit echt mogen komen. 

600_lezing_petrus_hondius_b_1.jpg

Echter tijdens deze lezing gaan wede levensgeschiedenis van Hondius, met als uitgangspunt de start van de Tachtigjarige Oorlog en de beslissingen die door Willem van Oranje en later prins Maurits hier in de regio zijn gemaakt, volledig beleven. De landing van Von Hohenlohe op de Moufe-Schans, de godsdiensttwisten en de universiteit van Leiden. Al deze gebeurtenissen hebben een grote rol gespeeld in de levenswandel van Petrus Hondius vanuit de Paltz, Vlissingen en Leiden. Zijn contacten met de grootste wetenschappers van Europa. Zijn Grand Tour naar La Rochelle en uiteindelijk zijn dubbele levenswerk: ‘Het El Dorado van Neuzen’ en zijn gedachten en lokale beschrijvingen in het grootste Nederlandse Hofdicht: ‘Dapes inemptae, of de Moufe-Schans, dat is De Soetichheidt des Buytenlevens Vergheselschapt met de Boucken’.

Kortom een lezing die iedereen uit Terneuzen en omgeving zeker niet mag missen. Leden hebben gratis toegang. Voor niet-leden geldt een bijdrage van € 5,00 p.p.

Met vriendelijke groet,

het bestuur