Agenda

600_img013_c.jpg

Uitnodiging Boekpresentatie:

De Vermaerde Petrus Hondius, Predikant op de

Terneuzense Moufe-Schans, door Martin Stolk

Datum: Vrijdag 17 mei 2024                                                                                                                  

Locatie: Bibliotheek Terneuzen, Bellevue 1, 4531 BR Terneuzen                                         

Aanvang: 14:30 uur (inloop 14:00 uur)                                                                                      

Inschrijven (Gratis): biebzvl.op-shop.nl   

In deze lezing neemt Martin Stolk u mee op reis door het leven van Petrus Hondius, een predikant, dichter en geleerde die leefde in de 17e eeuw. Hondius was een belangrijke figuur in de geschiedenis van Terneuzen, en zijn connectie met de Moufe-Schans is een fascinerend verhaal.

Tijdens de Boekpresentatie:

 • Ontdekken we meer over de levensloop van Petrus Hondius, van zijn geboorteplaats Vlissingen tot zijn werk in Leiden en Terneuzen.
 • Komen we alles te weten over de boeiende geschiedenis van de Moufe-Schans, haar ontstaan en haar rol in de verdediging van Zeeland.
 • Leren we over de unieke band tussen Hondius en de Moufe-schans, en hoe zijn werk ‘De Moufe-Schans’ en botanische tuinen Terneuzen hebben beïnvloed.

   600_img013_a.jpg                        600_lezing_petrus_hondius_b_1.jpg

Foto voor het predikantenbord 
van de Sint-Jacob te Vlissingen                  voorzijde boek: € 19.95 Euro (excl. verzendkosten)

Over de Schrijver:
 • Martin Stolk is bijzonder geïnteresseerd in lokale geschiedenis en is lid van het bestuur van de Heemkundige Vereniging.
 • Hij is bovendien een enthousiaste stadsgids, verteller en voorzitter van het museum ‘Schooltijd’.

Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen, om het boek aan te schaffen en te laten signeren. Het is bestelbaar via https://madeinzeeuws-vlaanderen.nl 

                                      We hopen van harte u te mogen begroeten!

 

 

600_c_-_lezing_petrus_hondius_c.jpg

Uitnodiging voor de lezing

De 1e Poolse Pantserdivisie: Terneuzen eert zijn bevrijders

Presentatie Piet de Blaeij   

Woensdag 24 april a.s. Aanvang 20.00 uur  

Cultuurpodium Porgy & Bess, Noordstraat 52, Terneuzen.

 Beste leden, mevrouw, meneer,

Het bestuur nodigt u van harte uit voor een zeer boeiende presentatie verzorgd door gastspreker de heer Piet de Blaeij uit Axel. 
De rol van de Polen in de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen wordt al sinds 1945 in Axel herdacht. Dat heeft alles te maken met de slag om Axel in de septemberdagen van 1944.  600_p_de_blaeij_-_fahrprahm_bij_terneuzen.jpg

Dit geallieerde offensief was een onderdeel van de Slag om de Schelde en viel gedeeltelijk samen met de Slag om Arnhem. Omdat de Polen bij de bevrijding van Oost-Zeeuws-Vlaanderen maar heel kort in Terneuzen waren, is de herinnering aan hun verblijf hier niet zo sterk.

Toch is er in september 2022 in de gemeente Terneuzen een standbeeld geplaatst van generaal Maczek, commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie. Over het hoe, het waarom en waarom op die plek wordt die avond ook aandacht besteed.

Onderzoek roept de vraag op waardoor die aandacht in Terneuzen zo lang is uitgebleven. Aan de hand van een bijzondere plotseling opgedoken fototentoonstelling wordt duidelijk dat onze Poolse bevrijders na 1945 terechtkwamen in een draaikolk van verwikkelingen waarvan de gevolgen actueel en zichtbaar zijn tot op de dag van vandaag. 600_p_dde_blaeij_-_maczeck_20220902_160611.jpg

Onze gastspreker Piet de Blaeij was onderwijzer in het speciaal, lager en voortgezet onderwijs. Later docent Nederlands en Culturele en Kunstzinnige Vorming en deed het doctoraalexamen aan de Universiteit Utrecht.

Sinds 2003 zeer actief voor Museum het Warenhuis in Axel, tegenwoordig als directeur-conservator werkzaam aan collectiebeheer en wisselexposities. Hij werkte actief mee aan de inrichting van de Willibrordustoren in Terneuzen tot Vredeskapel en expositieruimte. Ook het schrijven van boeken en artikelen over streekgeschiedenis en het geven van voordrachten vormt een belangrijk onderdeel van zijn dagbesteding. 

We heten u van harte welkom op een ongetwijfeld zeer interessante avond.

Het bestuur

 

Uitnodiging voor de presentaties

Foto/video documentaire verzorgd door Wilmar Wullems

Presentatie van oude prentbriefkaarten door Jaap Goossen en José van Houdt

 

Woensdag 27 maart ’24, Cultuurpodium Porgy & Bess, Noordstraat 52 Terneuzen.

Aanvang 20.30uur.

 Beste leden, mevrouw, mijnheer,

Het bestuur nodigt u van harte uit voor het bijwonen van een tweetal bijzonder interessante presentaties.

Zaterdag 9 juli 2023 vond in de Willibrordustoren de opening plaats van de Vredeskapel en op de eerste verdieping de expositie over de rooms-katholieke enclave en het zogenoemde Pastersbos.        

600_willibrordestoren.jpg

Cineast en fotograaf Wilmar Wullems presenteert zijn bijzonder mooie foto/video documentaire over de gerestaureerde Willibrordustoren, de Vredeskapel en de expositie.   

Vervolgens presenteert collega bestuurslid Jaap Goossen, een enthousiast verzamelaar van oude prentbriefkaarten van Terneuzen en omgeving, een serie mooie prentbriefkaarten. Voor toelichtingen bij de afbeeldingen wordt hij geassisteerd door José van Houdt, eveneens een verwoed verzamelaar.

600_1911_-_herengracht_2.jpg

We heten u van harte welkom op deze ongetwijfeld boeiende avond. 

Introducés zijn eveneens welkom.

Voor leden, twee per gezin, is de entrée gratis.      

 

 

Met vriendelijke groet, 

het bestuur   

 

Uitnodiging voor de lezing over de historie van de

Koningin Emma de vroegere veerboot van de Provinciale Stoombootdienst

 gepresenteerd door Arjan van Gelder

 

Donderdag 8 februari 2024 - Aanvang 20.00 uur  

Cultuurpodium Porgy & Bess Noordstraat 52 Terneuzen

Beste leden, mevrouw, meneer,

 U, leden en introducés, zijn van harte welkom op een ongetwijfeld mooie en interessante lezing ondersteund met prachtig fotomateriaal.

De heer Arjan van Gelder, is als voorzitter van de Stichting Stoomhijskraan Schelde nauw betrokken bij alles wat er in Vlissingen speelt op het gebied van industrieel en maritiem erfgoed en is ook bijzonder geïnteresseerd in de Zeeuwse maritieme geschiedenis. 
600_koningin-emma-terneuzen.jpgDoor goede contacten met eigenaren van oude PSD-schepen werd hun vrijwilligersclub in 2020 op de hoogte gebracht dat de vroegere veerboot Koningin Emma, toen Estrella genaamd, afgestoten werd. Ze vroegen of wij als club interesse hadden het schip naar Zeeland te halen. Nu ligt de gerestaureerde en omgebouwde Koningin Emma in de historische Dokhaven in Vlissingen afgemeerd, op exact dezelfde plaats waar het schip in 1933 door de Schelde Werf is gebouwd. De Koningin Emma is ook nog eens het oudste bestaande schip van deze werf.
Dit en nog meer interessante en spannende informatie vertelt Arjan van Gelder ons deze avond.
Arjan van Gelder, geboren in Vlissingen, heeft de Zeevaartschool doorlopen en enige tijd gevaren. Hij was werkzaam bij verschillende havenbedrijven in de regio waaronder OVET in Terneuzen. Sinds 2013 heeft hij een eigen handelsonderneming. 
We heten jullie van harte welkom op een ongetwijfeld mooie en gezellige avond in het nieuwe jaar.
Hartelijke groeten

het bestuur