Bloedige strijd om Schelde in 1944 was onnodig

23-03-2011

MIDDELBURG - De vermoedens waren al sterk, maar nu weten we het zeker: Montgomery ging in 1944 voor eigen (Engels) succes en heeft zo dood en verderf in Zeeland gezaaid.

 

Hans Sakkers - Zeeuws oorlogsschrijver van naam - presenteert vandaag zijn 24ste (!) boek over de Tweede Wereldoorlog: Enigma en de strijd om de Westerschelde. Montgomery, zo luidt de conclusie, kon de toegang naar Antwerpen snel in handen krijgen. Maar hij weigerde.

Hans Sakkers (1958) heeft in de National Archives in Kew bij Londen alle Enigma-berichten, (de code waarmee de Duitse berichten door de Engelsen werden gekraakt) van 28 augustus tot 10 november 1944 bekeken. In totaal zo'n 30.000 beeldjes op film. Sakkers: ,,Er is nog nooit een leger geweest, dat zo goed geïnformeerd was over zijn tegenstander.'' Dat geldt zeker voor Montgomery. Die wist precies hoezeer de Duitse strijdkrachten rond de Schelde waren verzwakt. Maar hij deed niets met de Enigma-berichten. Alleen toen de Duitsers op 7 september aankondigden 25.000 militairen met materieel over de Westerschelde te willen terugtrekken, werd er actie ondernomen. Het catastrofale bombardement op Breskens op 11 september was daarvan een direct gevolg, meent Sakkers.

Montgomery wilde vooral successen van Engelse troepen. De gevolgen zijn bekend. Rond de Schelde speelde zich van september tot november 1944 de hevigste strijd na D-Day af, met ruim 1500 burgerslachtoffers. Een noodzakelijk offer voor de vrijheid, werd er gezegd. Sakkers: ,,Het woord noodzakelijk mag nu voor het eerst van een vraagteken worden voorzien.''

Hans Sakkers: Enigma en de strijd om de Westerschelde - Uitegeverij Aspekt, 431 pag., € 22,95. Presentatie vandaag in het Polderhuis Westkapelle. 

Overgenomen van de PZC van 23 maart 2011. http://www.pzc.nl/regio/zeeland/8373291/Bloedige-strijd-om-Schelde-was-onnodig.ece

--------------

Dhr. Sakkers geeft op 21 april 2011 een lezing voor de Heemkundige Vereniging Terneuzen.