Opwaardering van stukje oud Terneuzen

12-02-2009

TERNEUZEN - Het historische stukje Terneuzen achter de Noordstraatpromenade wordt opgewaardeerd.

De Vissteeg, het Kandeelstraatje en het Tuinpad worden nog voor de zomer voorzien van andere, aangepaste bestrating. Er komt aangepaste verlichting en belichting van de oude pandjes en er wordt hier en daar wat groen geplant.
Cultuurwethouder Jaap Bos: "Aanvankelijk was de vernieuwing van de bestrating - het is nu een allegaartje van tegels en stenen - uitgesmeerd over dit en volgend jaar. We hebben besloten het gebiedje met z'n historische uitstraling nu in één keer aan te pakken. Er is zo'n 30.000 euro voor beschikbaar."
Douwe van der Meer van de stichting Behoud Oude Vesting Terneuzen (BOVT) is blij met het besluit: "Het is notabene precies veertig jaar nadat mijn vader de strijd voor het behoud van dit stukje historisch erfgoed begon. Ik moet wethouder Bos een compliment maken met z'n aanpak. De huidige bebouwing is weliswaar niet zo oud - de huisjes zijn gebouwd op de fundamenten van eerdere woninkjes op de oude vestingwal - maar het is wel een karakteristiek stukje Terneuzen."
In de oude huisjes zijn vandaag de dag onder meer het Schoolmuseum, wat winkeltjes en een wijn- en tapasbar gevestigd. Er zijn plannen voor een theetuin en advocaat/entertainer Maikel Harte wacht op toestemming voor de vestiging van een soort vestzaktheater in de oude Paardenstal. Van der Meer: "Er komt over een klein jaar wel extra ruimte vrij als het Schoolmuseum verhuist naar de Nieuwstraat. Er is al belangstelling, maar mensen met leuke plannen kunnen zich altijd melden. Voor de huur hoeven ze het niet te laten. Dit is uiterst billijk." De kunstmarkt, die de afgelopen jaren in de straatjes werd gehouden, gaat dit jaar overigens niet door. Het bleek financieel niet haalbaar de organisatie rond te breien.