Kapitein van der Decken

19-04-2011

Terneuzen heet de stad van De Vliegende Hollander te zijn en daarom is er een vrijwilliger die de rol van Kapitein Van der Decken, want zo zou De Vliegende Hollander werkelijk heten, vervult bij allerhande gelegenheden zoals openingen, rondleidingen en plaatselijke feesten. De rol van Van der Decken wordt de laatste jaren vervuld door Willy.600_willy_de_meijer_als_kapitein_van_der_decken.jpg

Terneuzen heet de stad van De Vliegende Hollander te zijn en daarom is er een vrijwilliger die de rol van Kapitein Van der Decken, want zo zou De Vliegende Hollander werkelijk heten, vervult bij allerhande gelegenheden zoals openingen, rondleidingen en plaatselijke feesten. De rol van Van der Decken wordt de laatste jaren vervuld door Willy.

Hij heeft er zelfs een speciaal pak voor gekregen van de plaatselijke heemkundige vereniging. Willy vervult zijn rol met verve, althans, dat vind ik, maar misschien ben ik niet objectief omdat ik Willy een fijne vent vind. 
Willy en ik delen volgens mij hetzelfde gevoel voor humor en andere geneugten des levens zodat ik hem graag mag tegengekomen. En dat deed ik van de week, al zag ik meteen dat het met hem niet goed ging.
Hij praatte wat moeilijker en greep af en toe met een pijnlijke grimas op het gezicht met de handen naar zijn kaken. Willy vertelde dat hij naar de tandarts was geweest om zijn tanden te laten trekken voor een nieuw gebit. Nu gun ik Willy het allerbeste en ik begrijp best dat hij een dagje ouder wordt, waardoor de tanden wat geler geworden zijn, er ontbreekt misschien hier en daar een hoekje en ze zullen niet allemaal meer even rechtstaan, maar eigenlijk vind ik het niet kunnen.
Ik snap niet dat de gemeente en de plaatselijke heemkundige vereniging dit zo maar toelaten. Iemand die de rol van een kapitein moet spelen, die als een soort spook al eeuwen over zee├źn en oceanen zou ronddolen, die kan bij toeristen toch niet aankomen met een hagelwitte prodent-smile? Dat tast toch de geloofwaardigheid aan?
Ik heb nog op hem ingepraat, ik heb gedreigd met een column, allemaal tevergeefs. Ik vind dan ook dat de gemeente nu haar verantwoordelijkheid moet nemen en in moet grijpen. 
Desnoods met een kort geding, maar haast is wel geboden, want in mei laat hij zijn voortanden doen.