Wie zijn wij

600_heemkundige_vereniging_terneuzen.jpg

Contact:

 

Adres

Heemkundige Vereniging

Terneuzen

Postbus 1180

4530 GD Terneuzen

E-mail:

info@heemkundeterneuzen.nl

 

houdt uw geschiedenis levend !

 

Wie zijn wij

De Heemkundige Vereniging Terneuzen werd in 1989 opgericht als voortzetting van de Vereniging Oud Terneuzen, die al sinds 1962 bestond.

De jaren zestig was voor Terneuzen een periode waarin de stad een belangrijke groei doormaakte en waarbij veel van het vertrouwde oude Terneuzen verloren ging. Het behoud van beeldbepalende gebouwen en objecten, die voor de geschiedenis van Terneuzen belangrijk zijn, staat daarom hoog op de agenda van de vereniging.

Wat wij doen

Vier keer per jaar geven we de Nieuwsbrief uit met boeiende en gevarieerde artikelen. Elk jaar worden een 6-tal interessante lezingen of presentaties gegeven, waarin onderwerpen aan bod komen uit de historie van Terneuzen en omstreken. Een keer per jaar wordt een dagexcursie georganiseerd naar een historische stad of bezienswaardigheid. Bij bijzondere gelegenheden worden tentoonstellingen ingericht.

De geschiedenis van Terneuzen en omgeving wordt niet alleen uitgedragen door middel van onze Nieuwsbrief en de lezingen. Ook het uitgeven van boeken is een belangrijke taak van de vereniging. De afgelopen jaren zijn verschenen; ‘De Lage Landen en hun Grenzen’, ‘Watersnoodramp van 1953’, ‘Vijf Woelige Jaren ‘40-‘45’, ‘Vader Zweeg’, ‘Het Leven van Phillipp von Hohenlohe’, ‘Jan Geensen een jongen van de Westkant’, ‘Terugkeer naar Boerengat’. Het laatste boek dat is uitgegeven was ‘De Opkomst en Ondergang van de Terneuzense Scheepsbouw Mij.’.

In 2009 is een monument gerealiseerd, ter nagedachtenis van de omgekomen Terneuzense zeelieden met de ramp van de s.s. Cornelis van rederij Lensen uit Terneuzen. Het gedenkteken kreeg een mooie plaats aan de Scheldeboulevard. Tevens werd het boek gepresenteerd ‘Het mysterie van het stoomschip Cornelis’.  

Een bijzonder project was het plaatsen van een kanon met informatiepaneel op de zeedijk vlakbij de Griete in 2008. Het geeft informatie over de kustbatterij die Napoleon daar had gebouwd en de plannen voor de aanleg van een grote oorlogshaven. Dit project werd mogelijk gemaakt met steun van het bedrijfsleven, Zeeland Seaports en de gemeente Terneuzen.

Op de Scheldeboulevard is in 2011 een informatiepaneel geplaatst bij een zogenaamde MUD-paal van de mijnenuitkijkdienst uit de tijd van de ‘koude oorlog’. Het vertelt het verhaal over de functie van deze bijzondere palen en het meetinstrument dat erop werd geplaatst.

 

Meld u aan als lid !

Lid worden kan door een berichtje te sturen naar ons e-mailadres of u aan te melden via onze website. Het lidmaatschap bedraagt slechts €. 20,00 per jaar.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur